Timothy Tye's Travel Encyclopedia
Simpang Enam

 Penang Video Showcase


 Senarai Acara Akan Datang di Pulau Pinang


Untuk menyenaraikan acara, klik sini. Acara anda sekiranya diluluskan akan disenaraikan dengan percuma.

Simpang Enam, dilihat dari KomtarSimpang Enam, dilihat dari Komtar (8 Ogos 2006)
English

Simpang Enam adalah sebuah persimpangan di hadapan Komtar, di mana Jalan Magazine bertemu Jalan Penang.

Simpang Enam adalah pusat bandaraya dari mana jarak diukur. Penang Travel Tips menggunakannya sebagai Batu Sifar, iaitu pusat bandaraya untuk mengukur jarak tempat, dan menggalakkan pihak industri perumahan untuk menggunakannya sebagai titik rujukan untuk jarak hartanah dari pusat bandaraya.

Nama Simpang Enam merujuk kepada enam batang jalan yang pada asalnya bercabang dari sini, iaitu Jalan Penang, Jalan Gladstone, Jalan Magazine, Jalan Gurdwara, Jalan Datuk Keramat dan Jalan Macalister. Dalam Bahasa Hokkien Pulau Pinang, tempat ini dipanggil Gor33 Pha3 Teng1 五葩燈, yang membawa maksud "lima lampu jalan", merujuk kepada tiang lampu dengan lima lampu yang dahulunya dipasang pada sebuah bulatan di sini. Dalam Bahasa Tamil pula, tempat ini dipanggil Arre Muchanti, yang juga bermaksud "enam batang jalan".

Sejarah Simpang Enam

Sehingga ke pertengahan abad ke-20, Simpang Enam adalah sebuah bulatan di mana enam batang jalan di George Town bertemu. Ia berada di sebelah barat laut Presint Tujuh Jalan.

Hari ini bulatan tersebut telah diganti dengan sebuah persimpangan. Jalan Penang, Jalan Magazine dan Jalan Gurdwara sudah dijadikan jalan sehala. Jalan Gladstone telah memberi laluan kepada pembangunan Komtar dan sekarang tidak wujud lagi. Malahan nama Simpang Enam tidak berapa diketahui oleh generasi muda.

Simpang Enam, dilihat dari KomtarSimpang Enam, dilihat dari Komtar (16 May 2008)


An old photo from the History Museum Penang showing the oval-shaped Simpang EnamSekeping gambar lama dari Muzium Sejarah Pulau Pinang menunjukkan bulatan di Simpang Enam (2 November, 2013)
The History Museum Penang

Simpang Enam, dilihat dari Jalan Penang (29 September, 2012)

Simpang Enam pada Google Street View

(Aug 2015)

Lokasi Simpang Enam dalam peta

Senarai Bulatan di Pulau Pinang dan Bulatan di Malaysia Halaman Terkini | Latest Updates

 Senarai 717 Jalanraya di Pulau Pinang


Terima kasih atas lawatan anda ke ensiklopedia kembara saya. Sejak saya mula menulisnya pada tahun 2003, ia telah menjadi ensiklopedia karya saya sendiri. Nama saya , juga digelar Tim. Saya penulis laman web sepenuh masa. Saya menulis laman untuk mengumpul segala maklumat yang saya kenali. Untuk mengenali saya dengan lebih dekat, layari ke laman peribadi saya, www.timothytye.com Sejak 2007, saya tidak lagi keluar bekerja agar dapat menumpukan sepenuh masa untuk menulis laman web saya. Saya menerangkan gaya hidup saya dalam laman saya bernama Happy Jobless Guy.

Untuk berhubung dengan saya, sila isikan borang berhubung. Terima kasih, dan jangan lupa ikut saya dekat Facebook!

© 2003-2017 Timothy Tye. Hak Cipta Terpelihara.